Korektivni protokol za zdjelicu

Mnoge disfunkcije koje se javljaju u tijelu, dali vezano uz koljeno,kralješnicu ili rame znaju biti povezane sa neispravno pozicioniranom zdjelicom.

Ljudsko tijelo je asimetrično u strukturi i funkciji.Sa jedne strane imamo asimetrično postavljenu jetru sa desne i malo srce sa lijeve strane.

Funkcionalno ,naša lijeva polutka mozga kontrolira pokret više nego desna.

Ako uzmemo u obzir i da živimo u svijetu koji je dizajniran na našu dominantnu desnu stranu nije čudo i da zdjelica ima tendenciju da se zarotira u desno.Kada se zarotira zdjelica, sve strukture ispod i iznad izlaze iz idealne pozicije.

 

Prilikom treninga i izvođenja bilateralnih vježbi tipa čučnja ili deadlifta rotacija uzrokuje povečano opterećenje jedne strane tijela koja u startu reagira kompenzacijom i krivim obrascom kretnje a dugoročno dolazi do sindroma prenaprezanja i ozljede.Preventivno ispravljanje pozicije zdjelice prije samog trening ima za cilj da neutralizira moguće kompenzacije i omogući pravilnu distribuciju opterećenja kroz oba kuka.

Protokol koji provodim sastoji se od pet vježbi u priloženom videu.

Prva ima za cilj da angažiranjem aduktora i glutealnih mišića pozicionira zdjelicu u centar.Ostalima je za cilj dobro pozicioniranje  sakroiliačnog  i zgloba kuka.

1.90/90 dizanje kukova sa podignutom desnom nogom  2 seta po 15 sek izdržaj

2.stiskanje pilates lopte aduktorima  8 ponavljanja po 10 sec max izometrične kontrakcije

3.90/90 naizmjenično guranje i potiskivanje koljena,jedno koljeno vučemo prema sebi i sa rukom radimo izometrični otpor ,drugo koljeno guramo od sebe i sa rukom ga zadržavamo 8 izmjena po 5 sec izometrične kontrakcije   

4.otvaranje kukova svaka strana 15-20 ponavljanja

5.povlačenje koljena prema prsima naizmjenično 12 ponavljanja 

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ