Za sve ljubitelje borilačkih vještina i entuzijaste koje vole izazovne i intenzivne treninge postavio sam još jedan trening.Možete pogledati jedan od zadnjih treninga Igora Pokrajca našeg jedinog preostalog borca u UFC-u. Cilj treninga je specifična snažna izdržljivost u formatu od 5 min koja se i odvija u borbi.Sa obzirom da je do borbe još cca 15 dana ovo je zadnji od kondicijskih treninga koji nisu isključivo situacioni.

goran book 105 of 113

 

Aerobna pliometrija je jedna od metoda rada koju koristim za razvoj aerobnih sposobnosti.Spada u jednu od vrsti intervalnog treninga sa jakim opterečenjem.Koristi se sa ciljem poboljšanja oksidativnih sposobnosti brzih vlakana i povećanja reaktivne snage.

Gledajući nogometnu utakmicu zasigurno prosječni gledatelj ima dojam da nogometaši u teretani osim treninga nogu ne trebaju raditi ništa drugo.

Međutim, treba uzeti u obzir da sa obzirom na poziciju igrača, mijenjaju se i karakteristike i potrebe koje pozicija donosi.Jaki stabilizatori trupa i gornji dio tijela je od velikog značaja kod golmana i braniča da bi mogli izdržati duele u zraku i koliziju sa suparničkim igračem.

goran fitness_book_15_of_17

Tabata protokol je je trening koji je prvi izumio japanski znanstvenik Izumi Tabata koji ga je provodio na timu brzih klizača.Protokolse sastoji u izvođenju 8 intervala od 20 sekundi visoko intenzivnog rada sa 10 sekundi pauze između intervala u ukupnom trajanju od 4 minute.


goran fitness_book_14_of_17Trx ili suspension training system je rekvizit nastao kao sredstvo u pripremi američkih vojnih postrojbi.Iz potrebe za vrhunskom fizičkom spremom, ograničenošću prostora, laganog transporta i montaže te vlastitog tijela kao jedinog opterečenja nakon kratkog vremena je postao jedan od bazičnih rekvizita za kondicijsku pripremu.

  

    diehl prowler_sprint_powerKondicijski trening modernog sportaša zahtijeva veliku količinu znanja iz dotične sportske grane, fiziologije, biomehanike sporta, programiranja i planiranja, farmakologije itd. U velikom broju slučaja to dovodi do zbunjenosti sportaša i nevjere u svoje sposobnosti i program koji provodi.

sprint 

    Nogomet je sport koji ne zahtijeva samo dobru aerobnu bazu nego i mogućnost sportaša da ponavlja sprinteve na kratkim udaljenostima.

Trening nogometaša je kombinacija aerobne izdržljivosti (duljinsko trčanje) i anaerobne (sprint). Upravo je i to razlog zbog čega treba uključiti trening brzinske izdržljivosti koji će omogućiti sportašu trčanje u maksimalnoj brzini u duljem vremenskom razdoblju.

 

 

charlie francis_and_ben_johnsonSavjeti za trening brzine

 

 

 

 • prije svakog treninga potrebno je napraviti adekvatno zagrijavanje sa dinamičkim vježbama i istezanjem
 • trening brzine se uvijek provodi na početku pojedinog treninga dok je ogranizam odmoran nakon čega slijedi trening manjeg intenziteta 
 • potrebno je mijenjati metoda razvoja i intenzitet treninga kako ne bi došlo do zasićenja i nastanka brzinske barijere 
 • cilj treninga je postizanje optimalne brzine odnosno kontrolirane brzine upotrebljive u igri 
 • maksimalna snaga i brzina kao sposobnosti su povezane i ovise jedna o drugoj. Prilikom razvoja snage potrebno je koristiti bazične vježbe tipa (dead lift, čučanj) te vježbe i metodiku iz klasičnog dizanja utega (nabačaj) 
 • rad sa opterećenjem razvija specifičnu snagu i poboljšava sposobnost akceleracije 
 • startno ubrzanje se sastoji od trostruke ekstenzije skočnog, koljenog i zgloba kuka isti pokret je potrebno upotrebljavati pri radu sa opterećenjem 
 • tijekom treninga snage obratiti pozornost na stabilizatore trupa 
 • maksimalna brzina ovisi o optimalnoj kombinaciji frekvencije i dužine koraka, ne razvijati samo jednu komponentu na štetu druge 
 • rad na mobilnosti kukova te jačini fleksora kuka je najvažniji za povećanje dužine koraka i sposobnosti lateralnog kretanja. Najbolji način razvoja je putem dinamičkog rada na preponama 
 • paziti na pravilan rad ruku, tijekom ubrzanja ruke povećavaju iskorištavanje sile a tijekom maksimalne brzine osiguravaju balans tijela 
 • ne zaboraviti da rad na brzini zahtijeva visok nivo motivacije i koncentracije

 

     michael-jordanKošarka je timski sport koji se odvija na relativno malom prostoru ( 28x 15m). Da bi igrač ostvario prednost potrebne su mu eksplozivne , brze kretnje i promjene smjera kretanja.Upravo su eksplozivnost, brzina i agilnost motoričke sposobnosti koje odlikuju vrhunske košarkaše.To su sve sposobnosti na koje se može utjecati planiranim programom rada.

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ