Obrazovanje i stručnost

Potrebna edukacija je preduvjet svakog posla, a osobito u profesiji gdje se radi sa ljudima. Kvalitetni, educirani i treneri sa iskustvom su skupi i njihove si usluge ne mogu svi priuštiti. U nemogućnosti angažiranja profesionalca ljudu se okreću i traže pomoć osoba koje treniraju par godina i vjeruju da svoj princip treninga mogu primijeniti na drugog.

Nestručno manipuliranje s ljudima i njihovim povjerenjem može imati za posljedicu ne samo nazadovanje u vježbanju i izostanak očekivanog napretka nego katasrofalne posljedice za zdravlje. Ne smijemo zaboraviti da većina trenera klijentima uz program vježbanja prepisuje i suplemente. Nepoznavanje materije pomanjkanje prakse prilikom sastavljanja takvog programa može uzrokovati i opasnost po život. Ovom prilikom podržavam osnivanje Udruge kondicijskih trenera Hrvatske u nadi da će svojim postojanjem i radom doprinjeti uvođenju reda na tržištu radne snage i onemogućiti nekvalificirane pojedince u degradiranju znanja i struke.

Profesionalnost - biti profesionalac u svakom smislu riječi, što znači izgledati i ponašati se kao profesionalac.Trener nikada ne smije zaboraviti da je javna osoba tamo gdje radi i da ne predstavlja samo sebe nego cijelu struku. On je taj koji treba voditi primjerom kako trenirati, kako se ponašati, kako izgledati i predstavljati se u životu.

Komunikativnost - odlična komunikacija na razini trener-klijent i obratno je esencijalna da bi njihov odnos uspio. Dobar trener prije svega treba educirati i ohrabrivati klijenta, a da bi to uspio treba zaokupiti njegovu pažnju. Treba mu ukazati na promjene koje se dešavaju u treningu, njegov napredak u određenim sposobnostima i izgledu tijela, a potom polako povećavati kriterije.

Vjerodostojnost - pri tome mislim na činjenicu da trener prvo prodaje sebe a onda svoje znanje. Ne smije se zaboraviti da pri prvom kontaktu s klijentom i on vas promatra i prati kako se ponašate, kako izgledate i kakve kvalifikacije posjedujete. Tako zbog neadekvatnog vizualnog izgleda i loše predodžbe o samom sebi uopće i ne dobijete šansu pokazati svoje znanje i sposobnosti koje posjedujete.U ovom poslu trener mora izgledati reprezentativno i biti u stalnom trenažnom procesu prije svega zbog svoje sigurnosti i samopouzdanja.Trener koji tehnologiju treninga primjenjuje na sebi sam je sebi najbolja reklama gdje god se pojavi. Postoji velika razlika od vježbi i predavanja na fakultetu do rada na terenu, pred punom teretanom i klijentom koji vas angažira.U ovom slučaju o vašoj vjerodostojnosti, sigurnosti, vjeri u sebe i svoje sposobnosti ovisi i vaša egzistencija.

Motivacija i pozitivan stav - biti dobar motivator nije samo osobina nego potreba koju klijent očekuje i treba .Gubitak motivacije najčešće je uzrok izostanka sa treninga i prestanka vježbanja. Upravo u tom segmentu trener treba nedostatak motivacije mijenjanjem sadržaja, lokacija i oblika treninga. Od ogromnog je značaja i pozitivan stav trenera o klijentu , njegovom trudu i zalaganju i okolini u kojoj radi. Razočaran i frustriran trener ljut na cijeli svijet, teško može uspjeti jer klijent želi na treningu zaboraviti sve probleme i vratiti se sretan i zadovoljan sa spoznajom da je učinio nešto korisno za svoj organizam, pri čemu se riješio i stresa. Najmanje mu je potrebna osoba koja će ga opterećivati sa svojim problemima i frustracijma.

Sposobnost prilagodbe - Sposobnost prilagodbe i adaptacije na specifične zahtjeve pojedinog klijenta od osobite je važnosti za uspješnost posla i karijere osobnog trenera. Svaki klijent je izazov koji trenera stavlja na kušnju kako se prilagoditi novim zahtjevima, osobnostima, naravi i sposobnostima pojedinog klijenta. Prije svega je bitna dobra priprema pri skeniranju samog klijenta i obradi informacija na temelju kojih sastavljamo program. Još bitniju smatram potrebu za neprestanom izobrazbom i praćenjem novih spoznaja i trendova u fitnes industriji.

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ