Osnovne informacije o klijentu

Ovi podaci su bitni da bi trener stekao uvid o životnom stilu i navikama klijenta, te na osnovu njih probao utjecati na neke komponente.

Starost - bitna za utvrđivanje trajanja i inteziteta vježbanja, određivanje max. frekvencije srca.

Spol - važna zbog morfoloških i fizioloških razlika.

Tjelesna težina - važna prilikom određivanja ciljeva vježbanja, najčešće redukcija tjel.težine.

Visina - potrebna za utvrđivanje BMI.

Krvni pritisak i puls u mirovanju - daju uvid o mogućim zdravstvenim rizicima, te kasnijem napretku tijekom tretmana.

Količina sna - premalo sna smanjuje otpuštanje hormina rasta i regeneraciju organizma, uzrokuje mentalni umor te nemogućnost koncentracije. Najčešći uzroci poremećaja sna su stres, emocionalni problemi te nepravilna i nebalansirana prehrana.

Konzumacija tekućine (vode) - nedovoljna količina tekućine može izazvati dehidraciju a samim time smanjenje sposobnosti i brži umor. Potrebno je obratiti pozornost na uzimanje tekućine tijekom treninga i na obaveznu hidrataciju nakon treninga.

Prehrambene navike - neophodno je dobiti informacije o tipu namirnica, broju i rasporedu obroka, i mogućem konzumiranju suplemenata.

Također je bitno upozoriti na važnost balansirane prehrane i omjera potrebnih nutrijenata kao i raspored obroka ovisno o terminu treninga.

Profesija - značajna prilikom određivanja dnevne kalorijske potrošnje, «timinga» obroka i rasporeda treninga. Prilikom programiranja treninga i određivanja aktivnosti, jednako je važna i činjenica određivanja stupnja stresa na poslu (menadžerski sindrom). 

FMS-(functional movement screen)-cilj svakog programa treba biti uspostavljanje efikasnosti pokreta.Upravo zbog toga potrebno je ustanoviti da li postoj asimetrije, disfunkcije, restrikcije u mobilnosti ili nedostatak stabilnosti u fundamentalnim obrascima pokreta.

 

Prije samog rada sa potencijalnim klijentom moramo naći mjesto i uvjete za rad. Prostora za rad u svakom slučaju mogu biti postojeći fitness centri ili health klubovi u privatnom vlasništvu. Nadalje, to može biti privatni prostor opremljen i namijenjen personalnom treningu ili rad kod klijenta (u njegovom prostoru) kod kuće ili na poslu.

U toplije vrijeme neke od aktivnosti mogu se odraditi na otvorenom prostoru izvan dvorana, pogotovo ako postoji trim staza (npr. Jarun) kao primjerice jogging ili rolanje.

Goran Sajko YouTube channel

Youtube-128

Indeks tjelesne mase (engl. Body Mass Index, BMI)

Visina

Težina


259a certified-logo-HQ